Fysiotherapie

Leven is bewegen. De fysiotherapeut helpt je om zo goed mogelijk te bewegen

Wat is fysiotherapie?

fysiotherapie utrecht kropp
Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan de spieren, banden, gewrichten en zenuwen.

De fysiotherapeut is deskundig op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat. Hij adviseert, begeleidt en behandelt.

Wat kun je van een fysiotherapeut verwachten?

Voordat een fysiotherapeut begint met het behandelen van de klacht, zal hij eerst op zoek gaan naar de oorzaken van de klachten. Dit doet hij door het gehele lichaam mee te nemen in het onderzoek. Als de oorzaak van de klacht wordt gevonden, wordt – in samenspraak met de klant – een fysiotherapeutisch behandelplan opgesteld.

Maak een afspraak

Welke dingen doet een fysiotherapeut?

Het fysiotherapeutisch behandelplan kan bestaan uit verschillende behandelvormen om de klacht te verhelpen. Soms is het geven van adviezen voldoende om de klacht te verminderen. Een andere keer zal de fysiotherapeut wat meer begeleiding moeten geven om de klachten te verhelpen. Als het ‘natuurlijke’ herstel stagneert of niet verloopt zoals gepland, dan zal de fysiotherapeut overgaan tot behandeling.

Hoe ziet een fysiotherapeutische behandeling eruit?

De fysiotherapeut kan verschillende behandelvormen gebruiken om de klacht te verhelpen:

  • Massage (ontspanning van spierweefsel, bevorderen van de circulatie)
  • Fysische Therapie (optimalisatie van de herstelprocessen en verminderen van pijn)
  • Oefentherapie (herstellen van de functie, verbeteren van de belastbaarheid)

De laatste jaren worden ook andere behandelvormen toegepast door de fysiotherapeut. Hierbij kun je denken aan KinesioTaping, Dynamic Taping, TriggerPoint Therapie, DryNeedling en Echografie.

Zonder verwijsbriefje naar de fysiotherapeut

Het is niet nodig om een verwijsbriefje te halen bij de huisarts. Fysiotherapeuten zijn direct toegankelijk zoals dat heet. Als tijdens het eerste contact blijkt dat de fysiotherapeut meer informatie nodig heeft of dat je niet door de fysiotherapeut kan worden geholpen, zal deze je adviseren om een bezoek te brengen aan de huisarts. Is fysiotherapie wel de juiste behandeling voor je klachten? Dan zal de fysiotherapeut overgaan tot behandeling.

Maak een afspraak