Flossing – Wat is dat?
De in de jaren ’90 beproefde korte compressiemethode bij Manuele Lymfe Drainage (MLD) heeft nu een uitgebreidere vorm met indrukwekkende resultaten.
Toepassingsgebied: mensen met een (pijnlijke) bewegingsbeperkingen, acute en subacute blessures.
Hoe werkt het?
Het geblesseerde lichaamsdeel wordt omwikkeld met een rekbare latexband. Deze (soms pijnlijke) compressiebandage wordt enkele minuten gedragen. Tijdens deze minuten zullen zowel de therapeut als de persoon in kwestie – afhankelijk van de indicatie – passief, geleid actief en actief bewegen. Ook kunnen er tijdens het dragen van de bandage gemakkelijker manipulaties worden uitgevoerd.
Na enkele minuten zal de bandage weer worden verwijderd met, in veel gevallen, een directe verminderen van pijn en een verbetering van de beweeglijkheid.
Waarom werkt het?
Er zijn – tot op heden – alleen theorieën waarom EASYFLOSSING effectief is in de behandeling van bewegingsbeperkingen en pijnlijke blessures. We wachten nog op de eerste wetenschappelijke bewijzen.
Een mogelijke verklaring van het effect zou kunnen zijn dat, na een mechanische vaatvernauwing een vaatverwijding optreedt tezamen met een verhoogde bloedtoevoer.
Een andere hypothese over de effectiviteit van EASYFLOSSING zou het ‘verstoren’ van zogenaamde crosslinks kunnen zijn. Crosslinks zijn verklevingen tussen verschillende structuren, ontstaan door bijvoorbeeld inactiviteit of het vermijden van bepaalde bewegingen (door pijn of angst). Tijdens het bewegen van het ‘afgebonden’ getroffen lichaamsdeel, zullen sterke schuifkrachten op het aangedane weefsel komen te staan; de spierspanning wordt gereguleerd.
Alleen bij ons
Alleen bij de EASYFLOSSING-methode worden vier verschillende sterktes bandage gebruikt. Afhankelijk van de indicatie of het individuele niveau kan een bepaalde sterkte worden gekozen.