Wat is Taping?taping utrecht kropp

Taping is een methode die het mogelijk maken anatomische structuren te stabiliseren of te ondersteunen. Tape functioneert hierbij als een uitwendige pees, een fascie of een ligament. Steeds vaker wordt taping aangeboden als een therapie, terwijl het slechts een zeer klein (maar zeker niet onbelangrijk) deel van de totale therapie behoort te zijn.
Maak een afspraak

Verschillende tapemethodes

Er zijn verschillende tapemethodes op de markt met elk haar eigen voordelen:

SportTaping

De meeste mensen kennen de witte, niet-elastische sporttape wel. Deze wordt voornamelijk gebruikt om de beweeglijkheid van een gewricht te beperken, zodat de kans op verdere schade tot een minimum wordt beperkt. Omdat deze tape niet-elastisch is, geeft deze applicatie een compressie op het weefsel. Sommige mensen zijn allergisch voor de lijmlaag van sporttape en kunnen deze dan ook niet gebruiken.

McConnell Taping

McConnell Taping is ontwikkeld door een Australische fysiotherapeute (Jenny McConnell) en wordt vaak gebruikt om de knieschijf weer op de juiste manier uit te lijnen. De tape-applicatie bestaat uit twee soorten tape: een katoenen, gaasachtige tape èn een bruine, niet-elastische tape. Net als de sporttape geeft deze manier van tapen een beperking in beweging en compressie op de weefsels.

Mulligan Taping

Mulligan Taping is ontwikkeld door een fysiotherapeut uit Nieuw-Zeeland (Brian Mulligan) en is bedoeld voor gewrichtsklachten in het gehele lichaam. De methode van tapen komt overeen met de McConnell Taping.

KinesioTaping

KinesioTape en de daarbij behorende KinesioTaping Methode is ontwikkeld door een Japanse chiropractor (Kenzo Kase). Anders dan bij de bovenstaande methodes, wordt er in deze methode gebruik gemaakt van elastische tape. De lijmlaag van deze tape is van een ander materiaal gemaakt, waardoor irritatie van de huid nagenoeg niet voorkomt en deze meerdere dagen achtereen gedragen kan worden. Het werkingsmechanisme van deze tapetechniek is in eerste instantie neurofysiologisch; via de sensoren in de huid, wordt het zenuwstelsel aangesproken met als gevolg een vermindering van pijn, verbetering van functie of het opheffen van beperkingen.

DynamicTaping

Dynamic Taping is ontwikkeld door een Australische fysiotherapeut (Ryan Kendrick) en is, net als KinesioTape, een elastische tape. De tape die bij Dynamic Taping wordt gebruikt, rekt in 4 richtingen. Hierdoor is de tape uitermate geschikte om te gebruiken bij sporters, die veel moeten kunnen bewegen. Net als de KinesioTape kan Dynamic Tape meerdere dagen achtereen worden gedragen, zonder last te krijgen van de huid. Het werkingsmechanisme van deze tapetechniek is in eerste instantie mechanisch; door de sterk elastische eigenschappen van de tape wordt energie ‘opgeslagen’ in de elastische vezels bij het uitrekken van de tape. Waarna de tegengestelde beweging wordt gemaakt, komt deze opgeslagen energie weer vrij, waardoor het minder kracht kost om deze beweging te maken.
Maak een afspraak