Maak een afspraak

Kinesio FP vs. Kinesio Classic

V: Waarom heeft Kinesio een nieuwe tape op de markt gebracht (Gold FP ook wel Kinesio FP)? Was er iets mis met de huidige tape?

A: Nee, er is niets mis met de huidige tape. Sinds de start van Kinesio® in 1981 hebben er enkele verbeteringen en ontwikkelingen plaatsgevonden.
1986 – het jaar waarin voor het eerst het ‘wave’-patroon werd geïntroduceerd.
1998 – introductie van de verschillende kleuren voor kleurentherapie en introductie van een waterbestendige tape.
2012 – geen volledig nieuwe tape, maar een tape met geïntegreerde verbeteringen.

De huid bestaat uit verschillende lagen. De diepste laag van de opperhuid is de stamcel en de stamcel heeft een sterke relatie met herstel. Aanvankelijk is Kinesio Tex Tape ontworpen om spieren te beïnvloeden, maar de tape bleek meer effecten te hebben op het lichaam. Hoe meer informatie beschikbaar kwam, hoe belangrijker de rol van de huid werd. Kinesio FP kan beter invloed uitoefenen op de epidermis en is daarnaast ook inzetbaar voor de gebruikelijke Kinesio applicaties.

De nieuwe tape is gepatenteerd om te beschermen tegen namaak, diefstal van intellectueel eigendoom en wordt in een eigen fabriek gemaakt om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

V: Wat betekent ‘FP’ in Gold FP en waarom is het zo belangrijk?

A: Finger Print. Dr. Kase’s eerste concept, de patiënt een ’therapeutische hand’ meegeven, wordt hiermee nagebootst.

De ‘stip’ in de lijmlaag van de FingerPrint is vooral belangrijk, omdat het de aanraking ‘zachter’ maakt terwijl het ook de grip verbetert.

V: Wat wordt bedoeld met EDF™ Taping?

A: Epidermis, Dermis, Fascie

Dit zijn de meest oppervlakkige 3 lagen voordat men bij de spieren en botten komt. De epidermis bevat verschillende lagen en creëert een soort van barrière voor de ‘buitenwereld’. Er bevinden zich vier celtypen in de epidermis:

  1. Keratinocyten: produceren keratine, een eiwit dat de huid zijn sterkte en flexibiliteit geeft en het oppervlak ‘waterafstotend’ maakt.
  2. Melanocyten: produceren melanine, het donkere pigment dat de huid zijn kleur geeft.
  3. Merkelcellen: tastsensoren
  4. Cellen van Langerhans: spelen een belangrijke rol bij het immuunsysteem

De dermis is de ‘waterlaag’ en ontvangt prikkels vanuit de opperhuid (epidermis) en registreert druk, temperatuur, etc.

EDF™ Taping richt zich vooral op neurologische aandoeningen, zoals cerebrale parese (hersenverlamming), vanwege de hoeveelheid/dichtheid van neurale receptoren in de huid en de oppervlakkige weefsellagen. Deze vorm van tapen is alleen mogelijk met Kinesio FP.

V: Waarom blijft de Kinesio Tex Classic bestaan en waarom niet alleen Kinesio FP als deze beter is?

A: We weten al dat de huidige Kinesio Tex Classic de beste tape is op de markt, dus er was geen reden om deze van de markt te halen. Er zijn ook applicaties te bedenken, waarbij de Classic de voorkeur geniet t.o.v. de Kinesio FP.

V: Welke kwaliteiten bezit de Kinesio Gold FP, die niet voorkomen in de Kinesio Tex Classic?

A: FP maakt gebruik van een volledig opnieuw ontwikkelde ‘deep set’ lijmlaag, een FingerPrint (vingerafdruk) ontwerp en er wordt bij de productie van de tape gewerkt met zeer hoge kwaliteit Japanse katoen. Een zeer fijne draad en specifieke elastische vezels om de FP zijn unieke eigenschappen te geven. De FP tape is superieur aan de Classic en is iets lichter qua gewicht.

Het weefproces van de FP is aangepast (katoen en elastische vezels worden anders in elkaar geweven) voor een duurzamere en comfortabelere applicatie.

* Als gevolg van deze aanpassingen en verbeteringen is het produceren van Gold FP twee keer zo duur als het produceren van Kinesio Tex Classic. Kinesio Tex Gold FP is niet uit economisch oogpunt op de markt gebracht, maar als uitbreiding op het bestaande product en uitbreiding van de mogelijke applicaties t.b.v. de Kinesio Taping Methode.

V: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee?

A: FP heeft een gepatenteerd FingerPrint-ontwerp
De nieuwe FP lijmlaag is iets ‘sterker’ zonder ‘agressief’ te zijn op de huid.
‘deep set’ lijmlaag in FP
Katoen
Weefproces
Classic is alleen nog verkrijgbaar op rollen van 4 meter en een breedte van 5 centimeter.
FP is verkrijgbaar in 2,5cm, 5cm en 7,5cm op rollen van 5 meter; de 5cm brede tape is ook verkrijgbaar op een bulkroll van 31,5 meter.
De adviesprijs van Kinesio Classic is €9,50 en van Kinesio FP €11,95 (bulkroll €69,95).

* FP is ontworpen voor de professionele markt en zal niet voor iedereen beschikbaar zijn. Cursisten, die de officiele cursus KinesioTaping hebben gevolgd, kunnen de FP aanschaffen.
* Classic zal wel verkrijgbaar zijn in de online winkels en als OTC-product (over the counter).

V: Hoe moet ik Gold FP gebruiken t.o.v. Classic?

A: Beide tapes kunnen op dezelfde manier worden gebruikt qua toepassing (hoeveelheid rek, richting van aanbrengen, etc.). Omdat de FP langer kan worden gedragen, zullen de effecten van deze tape ook langer (en mogelijk beter) zijn.

De Kinesio Tex Classic kan een klein voordeel hebben t.o.v. FP bij het gebruik ervan op sporters, omdat de tape iets zwaarder is en daardoor mogelijk ook meer ondersteuning en propriocepsis (positie- en bewegingszin) voor de sporter.

V: Is Gold FP duurder?

A: De adviesprijs van FP is 1,5ct(!) duurder per meter. Koop je een bulkroll, dan is FP zelfs 15ct goedkoper per meter.

V: Welke tape wordt gebruikt tijdens de Kinesio Taping cursussen?

A: In de officiële cursus KinesioTaping wordt zowel gewerkt met Kinesio Tex Tape Classic als met Kinesio Tex Tape Gold FP.

V: Is de Gold FP latexvrij? En hoe zit dat bij de Classic?

A: Beide producten zijn vrij van latex.

*De tape is glutenvrij, de lijmlaag is van medische kwaliteit op basis van acryl en hypoallergeen.

V: Kunnen beide producten (Gold FP & Classic) tegelijkertijd worden gebruikt?

A: Ja, beide tapes kunnen tegelijkertijd worden gebruikt, zonder dat deze elkaar gaan ’tegenwerken’.

*Voor ondersteunende applicaties kan heel goed Kinesio Tex Tape Classic worden gebruikt. Gold FP wordt voornamelijk ingezet om oppervlakkige systemen en het zenuwweefsel te beïnvloeden.

V: Welke tape wordt geadviseerd bij dagelijks gebruik?

A: Kinesio Tex Gold FP wordt geadviseerd in medische en revalidatie-settings. Bij sporters heeft de Classic-tape iets meer voordelen, maar ook daar werkt FP prima.

V: Wordt Gold FP ook beschikbaar voor de eindgebruiker/patiënt?

A: Kinesio Tex Gold FP zal niet in de sportwinkels of drogisten worden verkocht. Wel is het mogelijk om deze tape rechtstreeks bij je behandelaar te kopen.

V: Wat voor gevolgen heeft een 5 meter rol t.o.v. een 4 meter rol m.b.t. applicatie en kosten?

A: Uit een rol van 5 meter kunnen gemiddeld 1 à 2 applicaties meer worden gehaald. Bij de meeste applicaties gebruik je 2 tot 3 tape-stroken; 6 tot 8 applicaties in een 5 meter rol (5-6 in 4 meter).

V: Van welke tape (Classic of FP) worden de ‘voorgesneden’ Fancuts en Precuts gemaakt?

A: Op dit moment worden ze gemaakt van Kinesio Tex Tape Classic.

*In de nabije toekomst zullen de fancuts worden geproduceerd van Kinesio Tex Gold FP.

V: Wat is ‘nano touch’ stimulatie?

A: Nano Touch heeft betrekking op het effect van Kinesio Taping op cellulair niveau. Aanraking (’touch’) beïnvloedt de epidermis. Dr. Kase is van mening dat de FP tape effectiever zal zijn in het stimuleren van de oppervlakkige weefsels door het toepassen van een aangepast FP golfpatroon en gebruikmaking van iets lichter materiaal.

*Gold FP Tape is in staat zich beter aan te passen aan de huid en het maken van ‘micro-stimulatie’.

V: Wat betekent ‘deep set’?

A: De lijm wordt aangebracht in de tape i.p.v. op de tape. Deze gepatenteerde manier van produceren zorgt ervoor dat de lijmlaag geïntegreerd wordt met het katoen van de tape.

V: Wat betekent ‘micro-grip’?

A: De manier waarop de ‘deep set’ lijmlaag samenwerkt met het FingerPrint patroon. Dit is te vergelijken met het vasthouden van een basketball; het is gemakkelijker om een bal vast te houden in één hand als er meer grip/groeven aanwezig zijn op de bal. De grootte van de hand of de kracht in de hand hoeft niet beter te zijn om de bal vast te houden. Door het ontwerp van het FingerPrint patroon en de ‘deep set’ lijmlaag in de Kinesio Tex Gold FP wordt de grip verbeterd 

* Er wordt minder lijm gebruikt in de Gold FP t.o.v. de Classic; hierdoor is de tape meer ademend en comfortabeler om te dragen.

Er is dus sprake van minder lijm op de Gold FP, maar toch een betere grip a.g.v. de ‘micro-grip’.

Belangrijke opmerkingen:

Kinesio Tex Tape Classic en Kinesio Tex Gold FP hebben een lijmlaag van medische kwaliteit, maar zijn wel verschillende t.o.v. elkaar. Als een patiënt bijwerkingen heeft van de ene tape, bestaat de optie om de andere tape te proberen.

Door het verminderde gewicht van de tape, dient extra zorg en aandacht te worden besteed bij het plaatsen van de applicatie. Eén van de gevaren is dat de tape met te veel rek wordt aangebracht.
Maak een afspraak