Maak een afspraak
Kinesio Taping® is uitgegroeid tot een techniek die veel gebruikt wordt in de sport en is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. In 2007, gebruikten meer dan 51.000 sporters Kinesio Tex Tape® in de Verenigde Staten, met meer dan 150.000 wereldwijd.

Kinesio Instructors in Zurich

Door middel van uitgebreid onderzoek en klinische studies, ontwikkelde Dr. Kenzo Kase in 1973 in Japan een techniek genaamd Kinesio Taping. Hiermee kreeg hij internationale bekendheid tijdens de Olympische Spelen van Seoul van 1988. Het werd ingevoerd in de Verenigde Staten in 1995. Je hebt misschien vast wel eens atleten gezien die deze tape op verschillende delen van hun lichaam dragen. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008, droeg Kerri Walsh de tape op haar schouder tijdens het vrouwen-volleybal toernooi. David Beckham heeft deze tape gedragen in zijn zij tijdens een voetbalwedstrijd, en de US Postal Service wielerploeg droeg het tijdens de Tour de France om hun blessures te beschermen en ze op topniveau te houden.

Kinesio Tape is een jarenlang geteste, therapeutische tapemethode die kan worden gebruikt voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het doel en het ontwerp van de tape is om het natuurlijke helende vermogen van het lichaam te vergemakkelijken, terwijl het ondersteuning en stabiliteit biedt aan de omliggende weefsels, zonder beperking van de beweging van het lichaam. Het is ook ontworpen om de effecten van de therapie – die wordt toegediend tijdens de behandelingen met fysiotherapeuten, chiropractoren, oefentherapeuten, sportmasseurs of trainers – te verlengen. Dr. Kase wilde dat zijn patiënten met een soort “recept” naar huis gingen en konden gebruiken tussen de verschillende bezoeken.

Kinesio Tex Tape is de specifieke tape die wordt gebruikt met KinesioTaping en is uniek voor de meeste tape. De Kinesio Tex Tape is latexvrij en kan gedragen worden gedurende 3 tot 5 dagen. De tape kan nat worden zonder dat de eigenschappen van de tape veranderen. Dr Kase heeft de tape zo ontworpen dat de tape vergelijkbaar is met het gewicht en de dikte van menselijke huid. De tape is veilig voor kinderen en ouderen. De Kinesio Tex Tape heeft een specifieke rek en het is dan ook belangrijk dat rek wordt toegepast op de tape wanneer het op het lichaam wordt aangebracht. Als de tape met te veel of te weinig rek wordt aangebracht, kan dit leiden tot meer schade aan de weefsels. Een gecertificeerde Kinesio Tape Beoefenaar (CKTP, Certified Kinesio Taping Practitioner) is getraind in het deze juiste techniek.

Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesio Taping:

 1. Huid
  Kinesiotaping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.
 2. Bloedsomloop / lymfestelsel
  Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van ‘hogedrukgebieden’ naar ‘lagedrukgebieden’; hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.
 3. Fascia
  Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven ‘plakken’. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.
 4. Spier
  Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.
 5. Gewrichten
  Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Maak een afspraak

Als Certified Kinesio Taping Practitioner en Certified Kinesio Taping Instructor, heb ik gemerkt dat dit een uitstekende aanvulling op mijn behandelingen is.

Acute en chronische enkelklachten, acute knieverstuikingen, tenniselleboog, littekenmobilisatie na de operatie, houdingsverbetering, mechanische correctie van de knieschijf. Dit is een korte opsomming van de klachten die kunnen worden behandeld met Kinesiotaping. Mijn patiënten reageren goed op de Kinesiotaping en de herstelperiodes zijn verbeterd. Kinesiotaping wordt gebruikt in combinatie met andere therapieën, zoals fysiotherapie, lasertherapie en oefeningen.