Maak een afspraak
Het zal velen onder jullie niet ontgaan zijn dat de laatste jaren steeds meer sporters zijn beplakt met fel gekleurde tape. Deze fel gekleurde tape (ook wel Kinesio Tape of Kinesio Tex Tape genaamd) wordt de laatste tijd steeds populairder. David Beckham, Serena Williams, Lance Armstrong, Novac Djokovic, Mario Balotelli, Tiger Woods zijn enkele bekende topsporters, die zich laten beplakken met deze tape en mede hierdoor wint de Kinesio Tape snel aan populariteit.

Sommigen onder ons zullen sceptisch zijn en de werking van de tape in twijfel trekken, omdat ze vinden dat de positieve effecten toe te schrijven zijn aan placebo-effect en pure ijdelheid.

Anderen – waaronder ikzelf – hebben zelf de vermindering van pijn en verbetering van de prestatie gemerkt na te zijn beplakt met de tape. Iedere dag in de praktijk zie ik klanten, die blij maar ook verbaasd zijn als ik ze met deze tape beplak. Iedere keer als ik een cursus KinesioTaping geef, zijn er sceptici die zichzelf ‘bekeren’ na zelf de werking van de tape te hebben ervaren.

Veel mensen zullen stoppen met het stellen van vragen als ze merken dat de tape hun probleem / pijn verhelpt. Voor alle mensen (waaronder ikzelf) die niet zo zijn, zoals hiervoor beschreven, heb ik geprobeerd om hieronder te beschrijven wat Kinesio Tape nu is, wat het doet en welke bewijzen er zijn. Ik zal niet gaan vertellen hoe fantastisch de tape is en dat we de werking van de tape volledig begrijpen.

KinesioTaping bij topsporters

Wat is Kinesio Tape?

Om heel eerlijk te zijn: er zijn heel veel dingen die we niet weten over de tape. Waarbij het wel helpt en waarbij het niet helpt. Hoe de tape zijn werk doet. Welk systeem er wordt beïnvloed in het lichaam. De exacte details over de werking van de tape dus.

Laten we beginnen met wat we wel weten over de tape:

  • De tape is gemaakt van dicht op elkaar geweven elastische katoen. De kwaliteit van deze katoen is cruciaal voor het draagcomfort en hoe goed deze is bestand tegen vervorming. Goedkope tape bevat veel minder vezels per cm2, wat wijst op dikke, goedkope katoenen vezels. Kinesio gebruikt voor de tape hele fijne, organische katoenen vezels. Deze is duurder, maar komt het eindproduct zeker ten goede.
  • De lijmlaag van de tape is van polyacrylaat. De bekende sporttape (witte tape) is van zinkoxide, welke veel agressiever is voor de huid. De polyacrylaat lijmlaag is zeer duurzaam en waterproof, zodat de tape beter blijft zitten tijdens bewegen, zweten en zwemmen. En daardoor ook gedurende langere tijd achtereen kan worden gedragen. De goedkopere varianten laten te snel los van de huid, kunnen slecht tegen water en veroorzaken regelmatig huidirritatie. Kinesio Tape heeft een betere kwaliteit lijmlaag, die beter blijft plakken, vriendelijker is voor de huid en beter bestand is tegen water en zweten.
  • Als de tape op de juiste wijze is aangebracht, kan deze leiden tot verschillende positieve veranderingen, waaronder vermindering van pijn, verbetering van functie, verbetering van de kracht en het spieruithoudingsvermogen. (zie voor details het kopje ‘wat is het bewijs?’)

Wat is het niet?

  • De tape bevat geen medicatie.
  • De kleuren van de Kinesio tape bevatten allemaal dezelfde eigenschappen en dus ook dezelfde voordelen. Kinesio Tex Tape is verkrijgbaar in de kleuren beige, blauw, rood/roze, zwart en wit.
  • De tape is geen vervanger voor fysiotherapie of revalidatie, maar kan ingezet worden als ondersteuning van deze behandelingen.

Wat doet de tape voor mij?

KinesioTape wordt in de praktijk vaak gebruikt om het onderstaande te bereiken:

  • Vermindering van de pijn
  • Vermindering van de zwelling
  • Verbetering van de houding
  • Verbetering van de functie
  • Snellere terugkeer naar sport of activiteit
  • Verbetering van de (sport)prestaties

Wat is het bewijs?

De populariteit van Kinesio tape is enorm gegroeid en heeft zich over de hele wereld verspreid op basis van de klinische effectiviteit om pijn te verminderen en de prestaties te verbeteren. Maar ook doordat het nogal moeilijk is om tastbaar bewijs te leveren over hoe de effecten worden bereikt.

Hoewel Kinesio Tape nog in de kinderschoenen staat, bestaan er zeer bemoedigende uitkomsten van onderzoeken. Daarnaast is er een groeiende groep van onafhankelijk wetenschappers, die onderzoek doen naar de positieve effecten van Kinesio Taping.

Uit het huidige onderzoek komen tegenstrijdige berichten. Sommige studies tonen geen effect aan op de parameters die werden onderzocht. Anderen tonen juist wel effect aan op verschillende parameters, zoals pijn, kracht, uithoudingsvermogen en dergelijke.

Niet alle onderzoeken zijn gelijk en veel van de studies naar de effecten van de tape zijn in het beste geval gedaan met een kleine onderzoeksgroep. In het slechtste geval zijn de studies verkeerd ontworpen, slecht geschreven en over het algemeen prulwerk.

Dit gezegd hebbende, hebben de onderzoeken naar de werking van kinesiotape het volgende aangetoond:

  • Verbetering van kracht en vermogen in niet-aangedane spieren (4,6,9)
  • Vermindering van pijn en verbetering van de functie bij pijnlijke aandoeningen, zoals fasciitis plantaris (hielspoor) en patellofemorale pijn (lopersknie). (1,2)
  • Vermindering van pijn, verbetering van de bewegingsuitslag en functie bij mensen met schouderimpingement (inklemming). (5,7,8)
  • Verhogen van de anaerobe drempel van de spier tijdens duuractiviteit. (3)
  • Een recente systematische review (een onderzoek naar een heleboel andere documenten op een soortgelijk onderwerp) concludeerde dat er ‘matig bewijs om het gebruik van tape te ondersteunen om pijn te verminderen’ was. (6)

Hoe werkt het?

We leggen de kaarten op tafel! Niemand weet 100% zeker hoe de tape zijn werk doet. Een hele kleine hoeveelheid onderzoeken heeft onderzoek gedaan naar de mechanische werking van de tape.

Tot er meer onderzoek voor handen is over de werking van de tape, is dit mijn idee over de werking van de tape:
De tape zorgt voor een vorm van drukvermindering tussen de huid en het onderliggende weefsel. Wanneer een elastisch membraan (tape) aangebracht wordt op een elastisch materiaal (huid) is het resultaat vaak een reeks van rimpels in zowel de band en de huid.

Kinesiotape Convolutions
Convolutions in de tape èn in de huid.

Deze rimpels zijn niet altijd direct met het blote oog waar te nemen, omdat dit afhankelijk is van de mobiliteit van het weefsel. Het geeft wel een goed voorbeeld van het mechanisme waarbij de elastische eigenschappen van de tape leiden tot een decompressie tussen de huid en de onderliggende weefsels.

 

Deze decompressie van de huid en het onderliggende weefsel leidt tot 3 hoofdeffecten:

Fluid Effect

  • De elastische eigenschappen van de kinesiotape veroorzaken een verticale lift van de huid (door de vorming van rimpels) vanaf het onderliggende weefsel.
  • Dit decomprimeert de ruimte tussen de huid en spieren. Deze ruimte (subcutane ruimte) bevat veel belangrijke zaken zoals zenuwuiteinden, bloedvaten, etc.
  • Deze decompressie bevordert een verbeterde bloed- en lymfestroom in en uit het getapete gebied.
  • Dit zorgt voor een snellere afvoer van afvalstoffen en pijnopwekkende stoffen, wat de genezing bevordert.
KinesioTape Fluid Effect
Het sneller doen afnemen van een blauwe plek is een goed voorbeeld van het ‘fluid effect’.

Mechanisch Effect

  • De kinesiotape rekt alleen in de lengte en kan gemiddeld 40-60% uitrekken.
  • Deze eigenschappen van de tape komen overeen met de eigenschappen van de huid.
  • Dit helpt het ‘stabilisatiesysteem’ van het lichaam door toevoeging van extra stabiliteit, rek en bewustwording.
  • Het kan ook een rol spelen bij het herstel van het schuif-/glijmechanisme van de verschillende bindweefsellagen.

Neurologisch effect

  • De aanwezigheid van tape op de huid helpt het lichaam om een niet-pijnlijke stimulus te geven in een pijnlijk gebied, waardoor het moeilijker is voor de zenuw om pijn door te geven aan de hersenen.
  • Door de decomprimerende eigenschappen van de tape (convolutions) wordt de druk verminderd en daarmee ook de druk/compressie op de zenuwuiteinden net onder de huid.
  • Tapen over hele ‘strakke’ spieren zorgt voor een gevoel van minder ‘stramheid’ en gevoeligheid in die spier.
  • Tapen over zwakke, pijnlijke en beschadigde spieren of andere weefsels, zorgt voor ondersteuning van het weefsel van buitenaf. Door deze verandering van ‘weefselactiviteit’ zullen de onderliggende zenuwen een ander signaal afgeven aan de hersenen.

Wie kan het gebruiken?

  • Kinesio Tape kan worden gedragen door bijna iedereen, van kinderen tot ouderen.
  • Het kan gebruikt worden om bijna elke pijn of dysfunctie, die wordt veroorzaakt door het ‘spier-skelet systeem’, te verbeteren.
  • Eenvoudige toepassingen (applicaties) zijn vrij eenvoudig en gemakkelijk zelf aan te brengen. (Mits je ze kunt bereiken; sommige gebieden vereisen een extra paar handen).
  • Hoewel de lijm sterk en duurzaam is, kan de tape gemakkelijk verwijderd worden zonder veel ongemakken.
  • Omdat de lijmlaag geen latex bevat, kan deze dus goed worden gebruikt door personen die allergisch zijn voor de meeste andere tapes.

Nadelen?

  • Heel soms kan de Kinesio tape een allergische huidreactie veroorzaken.
  • Als de tape met rek wordt aangelegd in de uiteinden, dan kan de huid gaan irriteren of zelfs kapot gaan.
  • De tape bevat geen medicijnen en is geen wondermiddel. Het zal geen botbreuken of andere ernstige letsels direct genezen.
  • Het werkt niet zoals een pleister op een wond. Om effect te mogen verwachten van de tape, zal deze op de juiste manier moeten worden aangelegd met de juiste hoeveelheid rek in de tape en de juiste hoeveelheid rek in het weefsel.

Ik ben verkocht; wat nu?

  • Allereerst: als je twijfelt over de oorzaak van je klachten, ga dan eerst eens op bezoek bij een fysiotherapeut. (Liefst een fysiotherapeut met de juiste scholing in Kinesio Taping).
  • Kinesio Tape wordt vaak gebruikt door fysiotherapeuten, osteopaten, chiropractors en sportmasseurs. Geschoolde kinesiotapers kunnen je goed laten zien hoe je de tape aan moet brengen in jouw specifieke situatie.
  • Kinesio tape en de Kinesio Taping Methode is ontwikkeld als ondersteuning tussen de behandelingen door. Sommige klachten zullen, naast het gebruik van de tape, dus ook een andere behandeling nodig hebben om te herstellen. Je zorgverlener kan je hierin adviseren.

Referenties

  1. Chen,W., Hong, W., Huang, T.F., & Hsu, H., (2007) Effects of kinesio taping on the timing and ratio of vastus medialis obliquus and vastus lateralis for person with patellofemoral pain. Journal of Biomechanics. 40(S2), S318
  2. Chien-Tsung Tsai et al. (2010) Effects of Short-term Treatment with Kinesiotaping for Plantar Fasciitis. Journal of Musculoskeletal Pain, 18 (1) 71-80
  3. Dae-Young K, Byoung-Do S. (2012). Immediate Effect of Quadriceps Kinesio Taping on the Anaerobic Muscle Power and Anaerobic Threshold of Healthy College StudentsJournal of Physical Therapy Science; Vol. 24 Issue 9, p919
  4. Fratocchi, G et al. (2012). Influence of Kinesio Taping applied over biceps brachii on isokinetic elbow peak torque. A placebo controlled study in a population of young healthy subjects. Journal of Science and Medicine in Sport July 2012
  5. Hsu, Y., Chen, W., Lin, H., Wang, W.T.J., & Shih, Y., (2008). The effects of taping on scapular kinematics and muscle performance in baseball players with shoulder impingement syndrome. Journal of Electromyography and Kinesiology. 19, 1092-1099
  6. Kalron A, Bar-Sela S. (2013) A systematic review of the effectiveness of Kinesio Taping® – Fact or fashion? Eur J Phys Rehabil Med. 2013 Apr 5
  7. Thelan, Dauber & Stoneman (2008). The Clinical Efficacy of Kinesio Tape for Shoulder Pain: A Randomised, Double-Blinded Clinical Trial. Journal of Orthopaedic and Sports Physical Therapy, 38 (7) 389-395.
  8. Simsek et al. (2013). Does Kinesio taping in addition to exercise therapy improve the outcomes in subacromial impingement syndrome? A randomized, double-blind, controlled clinical trial. Acta Orthop Traumatol Turc;47(2):104-110
  9. Wong, O. M. H., et al., Isokinetic knee function in healthy subjects with and without Kinesio taping, Physical Therapy in Sport(2012), doi:10.1016/j.ptsp.2012.01.004
  10. Yoshida, A.& Kahanov, L., (2007). The effect of kinesio taping on lower trunk range of motions. Research in Sports Medicine15 103-112.

Maak een afspraak