Voorzichtig met die tas!

Tiltechniek verbeteren om klachten te voorkomen

Overvolle koffer

Tijdens het inpakken voor een vakantie of zakenreis, ben je geneigd om je te laten meeslepen en alles behalve het aanrecht in te pakken in je koffer of handbagage. Maar overvolle bagage en onjuist tillen (verkeerde tiltechniek) en dragen zijn vaak voorkomende oorzaken van letsel aan de rug, nek en schouders.

De juiste tiltechniek

Het tillen van je bagage kan niet altijd worden voorkomen, zelfs als je bagage wielen heeft. Maar het oefenen van een veilige tiltechniek kan het risico op letsel aanzienlijk verminderen.

Beweeg langzaam en, indien mogelijk, deel de beweging op in kleinere delen. Bijvoorbeeld, bij het laden van een koffer in de kofferbak van een auto, probeer de koffer dan eerst van de grond op een stoel of krukje te tillen en vervolgens van de stoel in de kofferbak van de auto.

Ook bij het plaatsen van de bagage in bijvoorbeeld een skibox; til eerst de bagage op de zitting van de stoel. Ga bij het optillen dicht bij de bagage staan met je voeten op schouderbreedte. Buig de knieën en laat – in plaats van je rug – je beenspieren het werk doen. Houd de bagage dicht bij je lichaam. Vermijd draaien, maar zet in plaats daarvan je voeten in de richting waar je de bagage naartoe wilt hebben. Draai vervolgens met het gehele lichaam in die richting.

Tips

Draag geen overvolle bagage voor een langere tijd. Zorg ervoor dat je zwaardere voorwerpen incheckt in plaats van deze gedurende de gehele reis bij je te dragen.

Probeer lichte voorwerpen te verdelen over beide handen in plaats van één zwaar voorwerp te tillen met één hand. Bij het gebruik van een rugzak: gebruik beide schouderbanden en heupgordel en zorg dat ze goed vastzitten om je lichaam om beweging van de rugzak te minimaliseren. Bij het gebruik van een schoudertas: wissel vaak van kant om overbelasting te verminderen.

Heb je toch te zwaar getild en klachten ontwikkeld aan rug, nek of schouders? Maak dan nu een afspraak voor een behandeling!